logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Sara Shelton Mann / Abby Crain: Radionica Alkemija pokreta
22.07.2021.

Sara Shelton Mann / Abby Crain: Radionica Alkemija pokreta

Improspekcije2021 u gostima na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

O RADIONICI:

Stalni edukacijski projekt Sare Shelton Mann, Alkemija pokreta spoj je proučavanja metafizike i tradicija iscjeljenja. Radionicu vodi njezina dugogodišnja suradnica, Abby Crain koja će polaznicima predstaviti Sarine pristupe somatskom, energetskom i duhovnom tijelu kroz niz tehničko-improvizacijskih zadataka i izvedbenih zagonetki, i pridodati im vježbe iz svoje pedagoške prakse, koja se temelji na imaginariju Skinner release tehnike te Open Source Forms metodi Stephanie Skure.

***

Riječ Sare Shelton Mann o Alkemiji pokreta:

Radionica će se razvijati proučavanjem fizičkog, energetskog, duhovnog tijela kroz tehničku improvizaciju. Predstavit će se nekoliko Sarinih zagonetki, a iskustva će se temeljiti na pisanim praksama. "Solo Neutralno Slijedi/Prostor i Geometrija/Uzemljenja i Polja"

Njegovanje chi-ja – dnevna praksa detoksikacije, dizanja energije i svijesti zadat će ton svakom danu u skladu s materijalom. Donesite svoja pitanja. Kontakt? Moguć; energičan za sigurno.

'Želim proučavati kratke priče ljudi iz moje lokalne zajednice i moje studentske baze, konkretno kroz pisanje o temama koje su globalne, univerzalne, obiteljske, osobne, privatne i usmjerene ka slikama koje su nastale radi iscjeljenja – dakle, ne radi izvedbe – ali su izvedbene, privatne i osobno vođene kao javna iscjeljenja. Svaka slika/ples priželjkuje biti surogatom za kolektiv. Munja i grom se čine istovremenima, no među njima se događa odmak zbog veće brzine svjetlosti i zagrijavanja zraka. To je uzročno-posljedična veza – kako siješ tako ćeš i žeti – kliše, znam; ali evo nas na pragu smrti zbog gramzivosti i uspavanosti dok, kao i uvijek, siromašni pate, a prirodni se zemaljski elementi rasipaju zbog trenutka u zlatnom toaletu.

Moj izvedbeni rad postao je dijelom iste niti koju predajem – ja izvodim, a moji studenti rade sa mnom kako bismo kreirali rad. Radim kroz pisanje, tehničku improvizaciju te koreografske zagonetke i modalitete iscjeljenja kako bih stvorila cjelovitu platformu mogućnosti.

Prinijet ćemo dar tih kratkih priča kroz pisanje i izvedbu:

1. Podučavajući kako pisati iz međuprostora kao šamanskog portala

2. Proučavajući kako ih pretvoriti u izgovorene riječi, slike, male kazališne komade-stanja i zvuk kao izvedbu, te ples kao izvedbu

3. Kulturne slike i iskrivljene ideje o tome gdje živimo i tko smo, te sjećamo li se svoje biti i što nam je sada raditi?

4. Ključ je u kolektivu pa, dok pojedinci dijele istinu i ostaju prisutni, i u tijelu, kolektiv se kreće zajedno – recimo da imamo vremena zauvijek pa je sve vrijeme u ovom trenutku.

Specifične podučavane vještine koje se smiju i mogu usmjeriti prema i organizirati oko ciljeva društvene i političke i ljudske interaktivne razmjene:

1. Studija duboke uzemljenosti u tijelu, najprije kao solisti, zatim kao sljedbenici, zatim kao neutralni. Studija izbora i studija obrazaca – što potiče nekoga da se kreće? Spremnost živčanog sustava – bori se ili bježi, plesni val koji je zamah u prostoru, ili krajnja točka?

2. Prostor i geometrija – organizacija pokreta i prostora kao serije međusobno presjecajućih linija, od sitnih do onih koje dodiruju granice svemira. Prostor se kreće kroz tijelo, a pokrećući tijelo, tijelo postaje prozirno – i mnogo manje teško.

3. Pisanje za scenarij – koristeći snagu imaginacije za stvaranje – pokreta, slika, pjesama, priča, oblika misli i svih vrsta traumatskih drama, brzo, lebdeći i nestajući.

4. Iscjeljenje kao čin inteligencije i predaje. Održavanje svetog prostora i rad s formom kako bi sadržaj pokreta bio surogatom iscjeljenja za kolektiv.'


O autorici radionice:

Sara Shelton Mann bavi se koreografijom, izvedbom i podučavanjem još od 1967. Učila je s Alwinom Nikolaisom i Murrayom Louisom u New Yorku, prije preseljenja u Kanadu gdje je upoznala Andrewa Harwooda i zaljubila se u Improvizaciju dodirom. Godine 1979. preselila se u San Francisco radi suradnje s Mangrove, sada Mixed Bag Productions, gdje je sada umjetnička direktorica. Jedan od njihovih ranijih projekata bio je skupina Contraband, koja je započeta kao izvedbena grupa i mjesto istraživanja u kojem se kombiniralo načela dodira, tjelesne sustave i duhovnu praksu u jedinstven sustav proučavanja. Primila je mnoge nagrade, među kojima je 7 nagrada Isadora Duncan, uključujući i nagradu za posebna postignuća za „brišući vrijeme: proslava 30 godina radikalne plesne legende“ (Sara Shelton Mann te David Szlasa i Norman Rutherford), Nagrada za životno djelo lista Bay Guardian, Deset žena koje su nešto promijenile, te Nagrada „Goldie“ lista Bay Guardian. Njen tečaj Alkemija pokreta stalni je edukacijski projekt koji je nastao pod utjecajem certifikacija i studija u tradicijama metafizike i iscjeljenja. Sarin je izvedbeni rad platforma za suradnju i istraživanje svijesti.

https://www.sarasheltonmann.org


O voditeljici radionice:

Abby Crain je plesačica, autorica, pedagoginja, spisateljica i kustosica izvedbenih umjetnosti. Kao izvođačica, radila je s Miguelom Gutierrezom, Sarom Shelton Mann, Jesseom Hewitom, Guillermom Gomez Peñom, plesnom kompanijom Jess Curtis/Gravity, Kathleen Hermesdorf, KJ Holmes, Nancy Stark Smith i plesnom kompanijom Davida Dorfmana. Kao pedagoginja, redovito poučava na Mills Collegeu, u umjetničkoj organizaciji Movement Research u New Yorku te na festivalima Ponderosa Tanzland u Njemačkoj i FRESH festivalu u San Franciscu. Od 2013. godine certificirana je pedagoginja Open Source Forms metode Stephanie Skura. O svom pedagoškom radu kaže: „Pedagoginja sam zato što volim plesati, zato što volim plesati s ljudima, zato što vjerujem u učenje i zajedništvo. … Moj pedagoški rad inspiriran je mojim radom instruktorice Open Source Forms metode, proučavanjem centriranja tijela i uma, dvadesetogodišnjim iskustvom poučavanja pilatesa i rehabilitacije koja se temelji na pilatesu, radom i istraživanjima s Miguelom Gutierrezom i dugogodišnjim radom, učenjem i izvedbama sa Sarom Shelton Mann. … Poučavam jer me poučavanje uvijek nečem nauči.“

https://abby-crain.com/


PRIJAVE I INFORMACIJE:

E-mail za prijave: petra@svetvincenatfestival.com
Molimo zainteresirane polaznice/ke da se prilikom prijave predstave kratkim životopisom i/ili pismom motivacije. Broj polaznika je ograničen.

Cijena radionice:
1500 kuna / 200 eura (puna cijena)
1125 kuna / 150 eura (za polaznike iz Hrvatske i drugih zemalja slabije razvijene ekonomije & early bird prijave, do 1.7.2021.)
750 kuna /100 eura (studenti)

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio