logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Lulu *premijera*
24.07.2021.

Lulu *premijera*

Redatelj, koreograf, dramaturg: Staša Zurovac
Skladatelj: Alexander Balanescu
Kostimografkinja i scenografkinja: Bjanka Adžić Ursulov
Video dizajner i fotograf: Jonatan Salgado Romero
Oblikovatelj svjetla: Marko Mijatović
Oblikovatelj zvuka: David Kent
Izvođači: Andressa Miyazato (ples) / Alexander Balanescu (violina)
Uz podršku: Grad Linz, Austria

'LULU je plesno-glazbena monodrama u izvedbi jedne plesačice i jednog glazbenika, inspirirana dramama Franka Wedekinda Duh zemlje (Der Erdgeist) i Pandorina kutija (Die Büchse der Pandora). Obje drame bave se odnosima i zato mi je bilo zanimljivo posegnuti za postupkom u kojem su osim Lulu svi ostali likovi uklonjeni iz koncepta kao izvođači. Time sam dobio priliku ne baviti se linearnim prepričavanjem Wedekindovih drama, nego istražiti glavnu junakinju i suočiti se s njezinim unutarnjim iskustvima, koja sam zatim pretvorio u poetske slike, kako bih postigao univerzalnost interpretacije i prodro u arhetipove ponašanja i iskustava pohranjenih u svakom ljudskom biću.

Wedekindovom Lulu fasciniran sam zbog višedimenzionalne tragike i ljepote same protagonistkinje, koja svojom i društvenom uvjetovanošću kroči rušilačkim putem vlastite sudbine, od jedne fatalne žene s naglašenom potrebom da uništi muškarce oko sebe, žene koja manipulirajući prirodnom silom ženske seksualnosti želi zavladati i osvetiti se muškom svijetu, od seksualno emancipirane žene koja koristi seks za stjecanje moći, pa sve do posve drukčije žene bitno naglašene ranjivosti ili žene koja je jednostavno ono što jest i koja prkosi svim specifikacijama. Prolog i šest plesno glazbenih poetskih slika-činova vode nas kroz Luluino dramatično unutarnje putovanje, na kojem je neutaživa potraga za oslobođenjem neumitno dovodi i do vlastita tragičnog kraja. Njezin život njezin je pogreb.

U snažnoj interakciji dviju duša, jedne koja govori tijelom i druge koja govori glazbom, na glazbu Alexandera Balanescua, predstavu izvode Andressa Miyazato, brazilska plesna umjetnica i performerica, bivša glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz, te violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, Alexander Balanescu.' Staša Zurovac

Staša Zurovac, autor, koreograf, redatelj i bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, završio je Školu za klasični balet u Zagrebu i usavršavao se u Sankt Petersburgu na Akademiji Vaganova, gdje je diplomirao kod V. K. Onoške, i na Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower. Kao član baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu radio je s brojnim svjetski poznatim koreografima (Milko Šparemblek, Martino Müller, Ted Brandsen, Vasco Wellenkamp, Gagik Ismailian, Peter Breuer, Dinko Bogdanić, Patrick Delcroix i drugi) i igrao glavne uloge u brojnim baletima i plesnim predstavama (Orašar, Trnoružica, Coppelija, Čudesni mandarin, Faust, Trijumf Afrodite, Cantata 66…) Nastupao je u Portugalu, Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Republici Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Turskoj, SAD-u, Brazilu i Kini.
Od 1996. godine počinje se baviti koreografijom i autorskim radom. Kao plesač i koreograf gostovao je u plesnoj trupi Compania Portuguesa de Bailado Contemporâneo u Lisabonu, a od 2003. do 2012. bio je umjetnički ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. U protekla dva desetljeća kreirao je cjelovečernje plesne i dramske produkcije za brojna kazališta i kompanije (Opera i balet Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Slovensko narodno gledališče u Mariboru, Kazalište Ulysses, Naroden teatar u Bitoli, Makedonski naroden teatar u Skopju, nizozemski Introdans Dance Company…) i osvojio brojne prestižne nagrade i priznanja, među kojima i godišnju nagradu Vladimir Nazor, najviše državno priznanje u kulturi, koje daje Ministarstvo kulture RH.

**

Alexander Balanescu plodan je skladatelj i jedan od najvećih i najuzbudljivijih violinista-vizionara našeg vremena. Kao voditelj kvarteta Balanescu, koji je osnovao 1987. godine, značajno je osuvremenio repertoar gudačkog kvarteta i približio ga publici. Tijekom svoje karijere Balanescu crpi inspiraciju iz suradnji u svijetu plesa (Pina Bausch, Meryl Tankard, Jochen Ulrich, Virgilio Sieni), kazališta (Pippo Delbono, Matthew Dunster i Royal Shakespeare Company, Chiara Guidi i Compagnia Raffaello Sanzio) i filma. Odbija priznati podjelu između raznih glazbenih područja i surađuje s glazbenicima najrazličitijih profila, kao što su Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode, Grace Jones. Njegova prva opera Treibgut/Flotsam, koprodukcija između Internationales Donaufesta i Kazališta Ulm, premijerno je izvedena u srpnju 2016.

**

Andressa Miyazato započela je svoju karijeru pod vodstvom Juana Joséa Soaresa u baletnom ansamblu kazališta Sao Jose do Rio Preto, u kojem je radila s koreografima kao što su Edinaldo Nascimento i Mario Nascimento. Od 2001. do 2007. bila je članica plesne kompanije Cisne Negro u Sao Paolu i plesala u koreografijama Patricka Delcroixa, Itzika Galilija, Ruija Moreire, Denise Namura i Michaela Bugdahna, Danyja Bittencourta, Gigija Caciuleanua i Vasca Wellencampa. Od 2007. živi i radi u Europi. Miyazato nalazi nadahnuće u butoh plesu Kazua Ohnoa, duhovnim praksama tradicionalnih kultura i plesnom kazalištu Pine Bausch. Kao stvarateljicu prvenstveno je zanimaju teme kolektivnog sjećanja, identiteta, emancipacije i empatije. Posljednjih godina posvetila se i akademskom plesnom obrazovanju i istraživanjima, i trenutačno priprema diplomski rad na Sveučilištu Anton Bruckner u Linzu. Miyazato vjeruje u ples kao poticaj za preobrazbu društva.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio