logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Jesús Rubio Gamo: Radionica Jednostavne radnje
28.07.2021.

Jesús Rubio Gamo: Radionica Jednostavne radnje

O RADIONICI:

Uvijek se krećemo. Rođeni smo u pokretu. Gledamo druga tijela kako se kreću i pokušavamo shvatiti osjećaje koje ti pokreti skrivaju. Hodamo i osjećamo ono isto što smo zamišljali gledajući druga tijela u hodu. Učimo se okretati jer hvatamo energiju koja dolazi od onih koji se okreću. Skačemo, padamo, dodirujemo, grlimo, ispreplićemo se… Vidimo pticu i zamišljamo kako se ona osjeća dok leti. Ali, letjeti ne možemo. Prvih par puta plešemo, a da i ne znamo da to što činimo ima svoje ime. Onda vidimo druge kako se kreću na prekrasne načine. Čini se da lete, da će se zauvijek vrtjeti, da su im noge ruke… Pitanje: što je to? Odgovor: ples. I onda shvatimo da i mi želimo plesati, jer već osjećamo što druga tijela osjećaju, ali želimo to osjetiti još jače, osjetiti koje su nam granice. I tako počinje naš put. Krenemo vježbajući radnje, korake, pokrete, položaje, nizove. Ne razmišljamo previše. Činimo, ponavljamo, vježbamo, tražimo pravi kut, pravi način, ponekad pazeći na formu, ponekad oslanjajući se na osjećaj. I onda se izgubimo. Vidimo se sa svim tim i ne znamo što bismo s time, kako nam to služi. Već smo vidjeli neka tijela koja ispunjavaju te forme, izazivaju ih, upiru iz sve snage, daju cijelu svoju životnu priču, sav svoj umor i svu puninu. Znamo da vrijede za sve, pa i za nas. Samo moramo naći svoj put. Čime ih ispuniti? Otkud krenuti?

O VODITELJU RADIONICE:

JESÚS RUBIO GAMO (Madrid, 1982.) neovisni je plesač i koreograf koji živi i radi u Madridu. Nakon studija baleta, suvremenog plesa, kazališta i književnosti, Jesús je dobio stipendiju MAE-AECI za razvoj studija plesa u inozemstvu. Preselio se u London, gdje je s odličnim ocjenama magistrirao iz koreografije na Londonskoj školi suvremenog plesa (London Contemporary Dance School). Također je magistrirao iz izvedbenih studija pri Nacionalnom muzeju umjetnosti Kraljica Sofía (Museo Nacional de Arte Reina Sofía) u Madridu. Svoj rad predstavio je na domaćim i međunarodnim festivalima poput Chantiers d’Europe (Théâtre de la Ville-Paris), Dancenet Sweeden, Escena Contemporánea (Madrid), The Greenwich and Docklands International Festival (London), FAEL (Lima), Les Plateaux (La Briquetterie-Paris), Birmingham International Dance Festival, ARC for Dance (Athens), International Theatre Amsterdam, Hay Festival i Romaeuropa Festival. Izabran je da sudjeluje u nekoliko europskih projekata poput DanceWeb (ImpulsTanz 2010) i Programme Tour of Choreographers (koji je 2011. osmislilo pet centara za koreografiju iz Francuske, Njemačke, Poljske, Španjolske i Irske).
Platforma Aerowaves uvrstila je Jesúsa dvije godine zaredom (2017. i 2018.) među 20 najvažnijih mladih europskih koreografa. 2020. godine primio je nagradu za ples Španjolskog državnog radija OJO CRÍTICO. Žiri je pritom naglasio njegov "majstorski pristup skladanju plesa, vidljiv kroz intimne projekte i orkestraciju velikih plesnih družina, u kojem uspijeva održati ravnotežu između koreografske strukture i individualnosti svakog pojedinog plesača".

Među njegovim najnovijim djelima je GRAN BOLERO, u koprodukciji s Teatros del Canal i Mercat de les Flors, u kojem nastupa šest plesača iz Madrida i šest iz Barcelone. Ovo je djelo 2020. dobilo nagradu MAX (nacionalnu nagradu za izvedbene umjetnosti) za najbolju plesnu produkciju.


PRIJAVA I INFORMACIJE:
Trajanje radionice: 2 h
Cijena radionice: 200kn do 10.7. / 300kn nakon 10.7.
Kako se prijaviti? putem e-maila na adresu: petra@svetvincenatfestival.com;
-naslov e-maila "JEDNOSTAVNE RADNJE"
-pošaljite sljedeće podatke: - IME i PREZIME, ADRESA, OIB, BROJ MOBITELA.

Nakon obavljene prijave kontaktirati ćemo vas e-mailom s daljnjim uputama i detaljnim informacijama.
« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio