logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
ADORABILIS
22.07.2017.

ADORABILIS

autor: Jonas&Lander

izvođači: Jonas Lopes, Lander Patrick, Lewis Seivwright

kostimograf: Carlota Lagido

oblikovatelj svjetla: Carlos Ramos

digitalna animacija: Web4Humans

oblikovatelj zvuka: Lander Patrick

produkcija: [PI] Produções Independentes | Tânia M. Guerreiro

koprodukcija: Teatro Maria Matos, Centro Cultural Vila Flor

umjetničke rezidencije: O Espaço do Tempo, Alkantara (PT), Centro Cultural Vila Flor (PT), Centro de Experimentação Artística no Vale da Amoreira/Câmara Municipal da Moita, Artemrede/Projeto Odisseia (PT), DeVIR/CAPa (PT), Câmara Municipal de Lisboa/Polo Cultural | Gaivotas Boavista, PACT Zollverein (GR), Sín Culture Centre Budapeste (HU), Graner/Mercat de les Flors (SP), Nave (CL).

uz potporu: Fundação Calouste Gulbenkian (PT)

Produções Independentes financira Ministarstvo kulture / Direção Geral das ArtesAerowaves Twenty17 Artists


Jonas&Lander nedavno su otkrili jednu novu vrstu hobotnice. Veoma je malena i budući da izgleda bezopasno i krhko, neizbježno izaziva suosjećanje. Zapravo, toliko je slatka da znanstvenici razmišljaju da ju nazovu Octopus Adorabilis. To ime, koje se kosi s uobičajenim davanjem imena u znanosti, potaknulo je Jonasa&Landera da istraže nesuvislost kao podlogu komunikacije među ljudima, i napetosti koje vladaju između rigorozne točnosti i eshatologije. Uzimajući hobotnicu kao simbol višestrukosti, Jonas&Lander odlučili su stvoriti ples u hobotnica-stilu, svrha kojega je progutati, probaviti i izbljuvati razne kulturne i prirodne reference. S mozgom u svakom kraku, Octopus Adorabilis koristi svoje tijelo, svjetlo i zvuk kao neovisne elemente koji utječu na ponašanje i reakcije njegovih tumača, jednako kao što glad, temperatura i seksualni nagon utječu na odluke životinja. “U Adorabilisu reagiramo na frenetičan, automatiziran svijet kojeg kontrolira preslatki digitalni Veliki brat.” Uđite u imaginarni bestijarij, obredni prostor ispunjen ritmom i tijelima u skladu. Očekujte predstavu nalik na labirint, nadahnutu kulturnom i biološkom raznolikošću.

Jonas Lopes (Portugal, 1986) Završivši školovanje, emigrirao je u London, gdje je pjevao fado, pohađao satove u Pineapple Dance studiju i dijelio stan s osobom koja je odrasla na brodu i drugom koja se rodila na Pirinejima. Nostalgičan za portugalskim maslinovim uljem, vratio se u Lisabon i snimio Rosa Negrin album Fado Mutante, koji je objavljen 2011., a 2012. dobio nagradu Carlos Paredes. Primljen u Escola Superior de Dança, Jonas počinje stvarati vlastita djela u suradnji s Landerom Patrickom. Osjeća se uistinu povlaštenim jer putuje, uči i radi s kazališnim, glazbenim i plesnim umjetnicima kao što su, između ostalih, Margarida Bettencourt, Tiago Guedes, Sofia de Portugal, Jérôme Bel, Maria João i Mário Laginha.

Lander Patrick (Brazil, 1989) Lander je patio od kronične astme otkad se iz Brazila preselio u Portugal, iste godine kad je rođen. Igrao je odbojku ne bi li se obranio od bolesti, ali na kraju je diplomirao ples. Lander je radio diljem svijeta s ljudima kojima se divi (na primjer, Luís Guerra, Tomaž Simatovič, Marlene Monteiro Freitas, Alejandro Ahmed, Margarida Bettencourt, Jonas Lopes...) Osvojivši dvije nagrade za svoje koreografije – prvu nagradu na Festivalu koreografskih minijatura (Srbija) za predstavu Noodles Never Break When Boiled i drugu nagradu na međunarodnom koreografskom natjecanju No Ballet u Njemačkoj za predstavu Cascas d’OvO – odlučio je raditi kao koreograf umjesto kao operater u pozivnom centru.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska �upanija EU creative europe ACE PICE NPN BEUFRAGTE GPS TMU Kultura nova Op�ina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Jutarnji Glas Istre Radio Maestral Radio Istra
Donatori
Studena