logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Izbornica programa

Snježana Abramović Milković

Godine 1980. diplomirala je na Školi za balet i ritmiku (Ana Maletić) u Zagrebu – Odsjek ritmike i plesa, a naknadno i na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu. Dugogodišnja plesačica, 1992. godine postaje umjetničkom voditeljicom Zagrebačkog plesnog ansambla. Dugi niz godina, radila je kao suradnik za scenski pokret u dramskim predstavama i na filmu, te kao koreograf u operama u HNK Zagreb, HNK Split, HNK Ivan pl Zajc, te HNK Osijek, a kontinuirano surađuje i s eminentnim kazališnim i filmskim redateljima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao umjetnička voditeljica ZPA radi na internacionalizaciji plesne scene u Hrvatskoj. Pod njezinim umjetničkim vodstvom ansambl gostuje u Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Mađarskoj, BiH, Rusiji, Litvi, Egiptu, Sloveniji, Meksiku, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Koreji. 2000. na vlastitu inicijativu osniva Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, jedini ljetni međunarodni plesni festival u Hrvatskoj. 2002. vraća se na scenu kao izvođač u predstavi «M.U.R» koja je nastala u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i Teatra ITD, a na Radiju 101 proglašena je najboljom plesnom predstavom. 2003. koreografira cjelovečernju predstavu Nešto,možda,sasvim osobno u Teatru Itd. 2004. godine u predstavi «Isto» autorice Ksenije Zec nastupa s Almirom Osmanović, a iste godine dobiva i stipendiju za program Courants du Monde, Svjetskog doma kulture u Parizu, u sklopu kojeg pručava modele organizacije i produkcije plesnih centara u Francuskoj. 2005. koreografira multimedijalni balet Chronostasis za Muzički biennale u Zagrebu. Od 2006. do 2012. predsjednica je UPUH-a, od 2007. urednica plesnog programa Šibenskog dječjeg festivala. 2007. godine koreografira Ogoljeno/Stripped, predstavu proglašenu najboljom plesnom predstavom u cjelini (Nagrada hrvatskog glumišta). 2010. godine koreografira Interface, predstavu za koju je autorica dobitnica za najbolju koreografiju te koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini. 2011. godine Snježana koreografira "Kada bismo svi nakratko utihnuli" u Beogradu, u kompaniji Bitef.
2011. godine, na inicijativu Snježane Abramović Milković otvoren je Mediteranski plesni centar Svetvinčenat, rezidencijalni centar za kreaciju, edukaciju i prezentaciju plesne umjetnosti.
2014. godine koreografira Rekvijem za Z. u izvedbi plesača ZPA i koprodukciji sa ZKM-om.
2014. godine napušta svoju funkciju u Zagrebačkom plesnom ansamblu te postaje ravnateljicom Zagrebačkog kazališta mladih.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska �upanija EU creative europe ACE PICE NPN BEUFRAGTE GPS TMU Kultura nova Op�ina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Jutarnji Glas Istre Radio Maestral Radio Istra
Donatori
Studena