logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održava se 22.-24. srpnja!
14.06.2022.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održava se 22.-24. srpnja!

Od 22. do 24. srpnja održat će se 23. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat!
Dugogodišnja tradicija obvezuje nas uvijek iznova dovoditi izvođače koji će svojim izvedbama plijeniti pozornost, a kroz tri dana ovogodišnjeg festivala bit će prikazan izbor takvih upečatljivih radova koji su privukli pažnju umjetničke selektorice festivala Snježane Abramović Milković.

U 23 godine postojanja, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prerasta u izuzetni događaj i upisuje se na međunarodnu kartu plesnih festivala. Ova jedinstvena kulturna manifestacija već je više od dva desetljeća omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti. S pažljivo probranim domaćim i međunarodnim programom festival je izvanredno posjećen i nezaobilazan dio ljetne kulturne ponude, a pitoreskni Svetvinčenat domaćin kojem se uvijek rado vraćamo.

Ovogodišnji festival otvara Fubunation, londonska plesna kompanija Rhysa Dennisa i Waddah Sinada kojima je u cjelokupnom opusu misija crnačkoj kulturi stvoriti veću vidljivost te zastupati svoje plesače u suvremenom plesu. Na festivalu izvode predstavu „Ruins“ koja kombinira oblike kontaktne improvizacije s utjecajima hip hopa i afričkih plesnih stilova. Kroz pokret i vizualnu umjetnost, autori otvaraju dijalog oko mita o muškosti kakav se osjeća unutar panafričke dijaspore, dekonstruiraju borbu za moć i pronalaze ravnotežu između sukoba, ranjivosti i ovisnosti, dopuštajući si pritom da posjeduju i poprave svoje tjeskobe koje su tako dobro naučili maskirati.

Još jedno veliko ime festivala je Anton Lachky, slovački koreograf s belgijskom adresom koji je na festivalu 2018. godine oduševio predstavom “Cartoon”. Ove će godine zatvoriti festival svojim radom „The Others“ kojim još jednom nadilazi okvire kazališne izvedbe. Osmišljena za djecu i njihove obitelji, ovo je priča o četvero ljudi koji žive u neobično izoliranom svijetu. Kroz predstavu kao kolektivno iskustvo, provlači se ideja promišljanja o planetu i ekološkom utjecaju svega što radimo u danu. Lachky je osmislio predstavu kojom razgovori o ekološkoj krizi prelaze u akcije koje kao pojedinci možemo činiti u svakodnevnom životu. Svoju izvođačku karijeru Lachky je započeo u predstavi “MA” Akhrama Khana, s kojom je obišao svijet, suosnivač je i glasovitog Les SlovaKs kolektiva s kojim je u Svetvinčentu gostovao 2013., a danas je priznati koreograf s vlastitom kompanijom koja surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu.

Uz njih će na festivalu biti predstavljeni radovi iz nekoliko europskih zemalja; „Mosaics“ Milana Tomášika i Andreje Rauch, talijanska produkcija „Open drift“, koreografa Philippea Kratza, „Waiting for James B.“ francuske autorice Helene Tadei-Lawson, dok će domaću scenu predstavljati Ksenija Zec s autorskim projektom „Zagrljaji“, Matea Bilosnić s multimedijskom predstavom „Klown“, te nova postava plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla koji kreiraju novi rad „Geometrija daha“ s renomiranom Laurom Aris Alvarez, španjolskom koreografkinjom, plesačicom i pedagoginjom.

Detaljni program festivala pogledajte ovdje: RASPORED 2022

Zanima vas kako do ulaznica? Pronađite informacije ovdje: ULAZNICE

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio