logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
NO DANCE, NO PARADISE
19.07.2018.

NO DANCE, NO PARADISE

Autor i izvođač / Direction and performance: Pere Faura
Vizualno oblikovanje / Visual design: desilence studio
Oblikovanje svjetla / Light design: Israel Quintero
Tehničar na turnejama / Touring technician: Guillem Gelabert
Scenografija / Set design: Jordi Queralt
Suradnice za pokret / Movement advisers: Amaranta Velarde, Claudia Solwat
Glazba / Music: Arturo Castillo, Lena Mandotter, Jorge Drexler, Mistress Barbara, Pete Llderton
Glas nevidljivog komentatora / Voiceover: Michael Heart
Oblikovanje zvuka / Sound design: Ramón Ciércoles
Oblikovanje glazbe / Musical assembly: Arturo Castillo
Kostimografkinja / Costume designer: Txell Janot
Autori tekstova / Performance texts: Pere Faura, Anne Teresa de Keersmaeker
Producent / Touring production: Blanc Produccions
Distributer / Distribution: Art Republic
Koproducenti / Co-producers: La Comédie de Valence, CDN drômeardèche (FR), Mercat de les Flors / El Graner (BCN), Fundació Catalunya – La Pedrera (BCN)
Fotografija / Photography: Bernhard Mueller
Uz potporu / Supported by: La Poderosa (BCN), Ca l’Estruch (BCN), Departament de Cultura de la Genrealitat de Catalunya (CAT)

No dance, no paradise – osobno utjelovljenje povijesti plesa - plesni je projekt o plesu i oko njega. Korištenjem četiriju čuvenih, ikonografskih koreografija u povijesti plesa (Gene Kelly u filmu “Pjevajmo na kiši“, John Travolta u „Groznici subotnje večeri“, ruska balerina Maja Pliseckaja u prizoru umiruće labudice i Anne Terese de Keersmaeker iz predstave suvremenog plesa „Rosas danst Rosas“), kao i dijela svoje vlastite plesne povijesti, Pere Faura ovom predstavom predlaže njihovo ponovno utjelovljenje i rekontekstualizaciju kao povijesnu i simboličku gestu priznanja i divljenja, i ujedno duhovitu samokritiku i kritiku plesnog svijeta i njegovih referenci. Koreografski kolaž od četiriju legendarnih plesnih sola utisnut u jedno jedino tijelo, koje obnaša ulogu kolektivnog sjećanja na ples kako bi izrazilo razmišljanja o potrebi plesa, njegovu utjecaju ili apsurdnosti u sadašnjem trenutku.

„No dance, no paradise ne želi biti samo multidiscplinarna eksplozija, iako kombinira razne jezike, niti banalna proslava različitosti u plesu, iako pokazuje razne koreografske stvarnosti. Ona je kazališni kolaž četiriju legendarnih koreografija koje su dio moje povijesti kao plesača i stvaraoca, jednako kao što su i dio kolektivnog imaginarija. Ona je strukturirana, neobuzdana proslava nečeg što je za mene veoma osobno, ali je istodobno i posve univerzalno. I upravo u tom dijalogu između privatnog i zajedničkog, između onoga što je utjecalo na mene i vaših sjećanja, između mog znoja i vaših pogleda, ove četiri koreografije želim staviti na istu razinu, ne dajući nikakvu važnost glupoj podjeli na popularnu i visoku kulturu.“ Pere Faura

Pere Faura (Barcelona, 1980.) diplomirao je na Školi za novi plesni razvoj u Amsterdamu 2006. godine. Svojom diplomskom predstavom osvojio je nagradu ITS festivala i obišao Nizozemsku u sklopu DansClick turneje. Zatim je radio kao koreograf kazališta Frascati, također u Amsterdamu. 2009. godine dobio je prestižnu nagradu Charlotte Köhler. Magistriravši koreografiju 2011., vratio se u Barcelonu i u njoj nastavio kreirati nova djela u suradnji s nekoliko plesnih centara. 2017. godine postao je stalni koreograf Mercat de les Flors-a u Barceloni. Faura je poznat po multidisciplinarnim koreografijama s elementima pop kulture.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio