logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
NINE LIVES
20.07.2018.

NINE LIVES

Koncept i koreografija / Choreography, concept: Marjaterttu Willman
Izvođači / Performers: Jonna Aaltonen, Timo Korjus
Glazba / Music: Kimmo Pohjonen
Ko-skladatelj / Co-composer: Samuli Kosminen
Oblikovanje svjetla / Light design: Jukka Huitila
Tehničar na rasvjeti / Light technician: Ainu Palmu
Oblikovanje zvuka / Sound design: Petri Peltovako
Kostimograf / Costume designer: Aapo Siikala
Scenografi / Set designers: Nora Helsinki, Marjaterttu Willman
Autori teksta / Text: Marjaterttu Willman, Jonna Aaltonen

Nine lives snažna je predstava o ženi sa Zapada u globalnom svijetu. Propituje zapadnjački način razmišljanja izazivajući gledatelja na debatu. Suočava ga s razlikom između sreće i zadovoljavanja postojećim stanjem, raspravlja o nepravdi i lutriji života. Zašto netko ima sreće, a drugi nema? Spotiče li se žena sa Zapada o svoje pretjerane ciljeve i ambicije?

Willman Dance Company je kompanija suvremenog plesa sa sjedištem u Helsinkiju, koju je osnovala koreografkinja Marjaterttu Willman. Kompanija okuplja umjetnike kojima je zajednička strast prema plesu i scenskim umjetnostima. U fokusu njezinih predstava suvremenog plesa uvijek je pokret. Oko tog pokreta, osobnost svakog plesača, snaga glazbe, individualnost kostima i atmosfera svjetla oblikuju konačan izgled predstave. Cilj kompanije je stvarati originalna djela koja se bave osnovnim pitanjima ljudskog roda.

Marjaterttu Willman (1976.) završila je balet pri finskoj Nacionalnoj operi te od 1994. pleše u nacionalnom baletnom ansamblu u brojnim djelima klasičnog baleta i suvremenog plesa. Koreografiranjem se bavi od 2002. godine. U svom radu vjeruje u pokret i njegovu sposobnost da prenese osjećaje. Dramaturgija koja se temelji na asocijacijama, priče podržane glazbom, izražajni pokret i čvrsta povezanost plesa i glazbe čine njezin koreografski svijet jedinstvenim. “Bez glazbe nema plesa”, kaže Marjaterttu. “Čak i u tišini, plesač osjeća glazbu u tijelu, jer pokret uvijek ima ritam.” Kroz svoju umjetnost, Marjaterttu Willman želi prikazati svoj unutarnji svijet i obraditi aktualne teme. Njezin cilj je istražiti i predočiti brazgotine i ožiljke koje interakcija s ljudima može ostaviti u pojedincu, i privući pozornost na sve manje ljudskosti svuda oko nas. Vjeruje da se plesom može glasno progovoriti o zakonima koji nas sputavaju i predrasudama koje gajimo. S tijelom kao oruđem za komunikaciju, mnogi slojevi ljudske naravi postaju vidljivi na suptilan način.

Gostovanje predstave realizirano je uz podršku / The realization of guest performance was supported by: TelepART, Arts Promotion Centre Finland and Arts Council of Uusimaa

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio