logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
SHE WHO STAYS
22.07.2013.

SHE WHO STAYS

Koreografija i izvedba/Choreographer/dancer: Milena Ugren Koulas

Glazba i izvedba glazbe/Music/musician: George Koulas

Oblikovanje svjetla/Light design: Aleksandar Jotovic

Kostimi/Costumes: Ase Lasarou

Uz potporu/ Supported by: Ministarstvo kulture Kraljevine Cipar / Cyprus Ministry of Culture and Education

She Who Stays. Ova je predstava nadahnuta pričom o ženi koja je morala postati muškarac. Albanske zavjetovane djevice žene su koje se zavjetuju na djevičanstvo i nose mušku odjeću kako bi živjele kao muškarci u patrijarhalnom društvu sjeverne Albanije. Ta praksa postoji, ili je postojala, i u drugim dijelovima zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Dalmaciju i Bosnu. Tradicija zavjetovanih djevica razvila se iz Kanuna, propisa i zakona Lekë Dukagijinija, i koristila većinom u sjevernoj Albaniji i Kosovu od 15. do 20. Stoljeća. Kanun nije vjerski dokument – poštuju ga mnoge skupine, među kojima rimokatolici, pravoslavci i muslimani. Prema zakonima Kanuna, prema ženama se odnosi kao prema vlasništvu obitelji i lišene su mnogih ljudskih prava, gotovo izjednačene sa životinjama. Kanun kaže: Žena je vreća stvorena da izdrži.

Plesačica i koreografkinja Milena Ugren Koulas i glazbenik George Koulas surađuju već osam godina. Svoje su radove izvode na Cipru i izvan njega. Godine 2007. njihov projekt “While Walking” nagrađen je na New Europe festivalu u Pragu. “House of Heaven II” je godine 2012. nominiran na International Choreographic Competitions u Hanoveru i “No-Ballet” u Ludwigshavenu, Njemačka.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio