logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
OFF-BEAT
22.07.2012.

OFF-BEAT

Koncept, koreografija i plesna izvedba / Concept, choreography and dance: Milan Tomášik
Dramaturgija / Dramaturgy: Samo Gosarič
Glazba / Music: Janez Krstnik Dolar, Sašo Kalan
Oblikovanje svjetla / Light design: Luka Curk
Kostimografija i scenografija / Costumes and stage design: Jasna Vastl
Glazbeni savjetnik / Adviser for musicology: Lidija Podlesnik Tomášiková
Produkcija / Production: PHILEAS PRODUCTIONS (Belgium), Plesni Teater Ljubljana (Slovenia), Muzeum Institute (Slovenia)
Koprodukcija / Coproductions: STUK (Belgium), Stanica Žilina-Záriečie (Slovakia), Ex Ponto International Festival of Performing Arts (Slovenia)

SUPROTSTAVITI DISANJE RITMU GLAZBE, PORIV SUVREMENOGA PLESAČA ZA KRETANJEM BAROKNOJ GLAZBI, OTVORITI DIJALOG S TVORCIMA SUVREMENOG PLESA. U SVOJOJ SOLO PREDSTAVI OFF-BEAT, MILAN TOMÁŠIK ISTRAŽUJE ODNOS SUVREMENOGA PLESAČA S RITMOM, STAVLJAJUĆI UDAH I IZDAH U ODNOS S KODIRANIM RITMIČKIM STRUKTURAMA BAROKNE GLAZBE, KREĆUĆI SE ISTODOBNO IZMEĐU VANJSKIH UTJECAJA PREUZETIH IZ POVIJESTI PLESA I UNUTRAŠNJE KONCENTRACIJE PLESAČA.

O stvaralačkom procesu...
"(…) ovaj smo put zainteresirani za usku povezanost između barokne glazbe i plesa: za povezivanje ritmičkih glazbenih motiva s ritmom disanja i hodanja, kao i za vizualni ritam plesa. Uzmemo li baroknu glazbu i ples kao ishodište, opisao bih Barok prije svega kao vrijeme koje odvaja plesanje i gledanje plesa, tako da mislim da ova izvedba dobro oslikava oba aspekta. To je vjerojatno i razlog zašto Off-Beat shvaćam kao izvedbu na granici između unutrašnjeg i vanjskoga svijeta, između plesačke improvizacije u određenom trenutku i suočavanja s publikom, između publike koja doživljava izvedbu i publike koja je gleda i biva gledana."
Samo Gosarič, dramaturg

Milan Tomášik je rođen u Slovačkoj. Trenutno radi u Sloveniji i Belgiji, a ples je studirao na konzervatoriju J. L. Bellu u Banskoj Bistrici te na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. 2004. diplomirao je u Bruxellesu na predstavi P.A.R.T.S, koju je režirala Anna Teresa de Keersmaeker. 2001. sudjelovao je na bečkom ImpulsTanz festivalu dobivši stipendiju Dance Web, a zatim otišao na turneju s nizozemskom družinom MAPA. 2004. primio je nagradu grada Prievidzae za predstavljanje suvremenoga plesa u Slovačkoj i inozemstvu. U Sloveniji je osmislio solo predstavu Within (PTL, 2006.), predstavu Baga-Basta u suradnji s Alexanderom Gottfarbom (PTL, 2008), predstavu 3NITI za tri izvođačice (Flota, 2008.), multimedijalnu predstavu Displaced Body u suradnji s Jelenom Milovanović (Aksioma, 2010.) te solo predstavu Off-Beat. U Sloveniji je također surađivao s nekoliko priznatih autora: Iztokom Kovačem (Mozart-Hype as I Wanna Be, 2005.), Majom Delak i Malom Kline (Gallery of Dead Women, 2005.), Snježanom Premuš (You, 2007.), Barbarom Novakovič Kolenc (Winter‘s Tale, 2007.). Milan je suosnivač i aktivni član trenutno vrlo uspješne skupine Les SlovaKs Dance Collective. S njima je napravio dvije plesne predstave (Opening Night and Journey Home), a od 2007. nastupa po turnejama u Europi, Africi te Srednjoj i Sjevernoj Americi.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Istarska županija Ministarstvo kulture RH Istarska županija Općina Svetvinčenat Ambasada Španjolske
TelepART The Arts Council of Uusimaa Wallonie-Bruxelles International Kultura nova Hrvatska turistička zajednica
TZ Istarske županije Geoing Perinić Sistemi
Medijski pokrovitelji
Jutarnji list Glas Istre Radio Istra Radio Kastav Labin
Donatori
Radenska