logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
DreaMe
27.07.2010.

DreaMe

Video-plesni solo

Koreograf: Henrik Kaalund
Plesačica: Anne Schmidt

DreaMe govori o interakciji između stvarnosti i željene stvarnosti. U DreaMe, plesačica na pozornici i publika suočeni su s viškom informacija, što je tipično za današnje društvo medija. Predstava odražava pojedinačne posljedice te prekomjernosti informacija koja često vodi do eskapističkog ponašanja. Bijeg u virtualne svjetove djeluje posebno primamljivim, budući da oni naizgled nude mogućnost uzimanja drugih identiteta, pod uvjetom da ih možete iskoristiti u vlastitu korist. Ondje gdje je netko, suočen s viškom informacija, sposoban razlikovati stvarno i virtualno, drugi ne uspijeva i preoptereti se. DreaMe oscilira između ta dva pola.

U DreaMe publika je suočena s razbijenim materijalom. Projicirani video i tekst, živa i snimljena riječ izvođačice, pokreti i zvuk rijetko su sinkronizirani. Gledatelj je pred izazovom otkriti odnose između elemenata koji su eksplodirali i po mogućnosti, kroz to, suočiti se s osjećajem pretovarenosti.

Posebna pozornost posvećuje se idealima postignuća i ljepote, onako kako nam ih diktiraju mediji. Kako ću se nositi sa sve većim pritiskom? I koliko je široka margina po kojoj se mogu kretati, a da i nadalje ostan vjeran samome sebi? Na projekcijskom platnu u dnu pozornice, pojavljuje se dvojnik izvođačice, fantomski identitet. Ovaj dvojnik predstavlja umjetno stvorene ideale, vrijednosti i ciljeve stvarne žene s jedne strane i njezinih podsvjesnih potreba s druge. Njezin je problem razlučiti stvarnu i umjetnu sebe.

Scenski elementi, video i zvuk igraju jednako važnu ulogu kao i pokret. Svi oni stvaraju tijek događaja koji ovisi o drugom mediju. Za izvođačicu, pak, oni su protivnici u njezinom pokušaju da se postavi.

Plesač i koreograf Henrik Kaalund školovao se u Kopenhagenu u Danskoj, na Državnoj baletnoj akademiji u Kolnu i John Cranko školi u Stuttgartu. Imao je punu stipendiju za Joffrey Ballet School u New Yorku i David Howards Studios, također u New Yorku. Koreografirati je počeo 1984. godine i dosad potpisuje više od 30 djela, među kojima i plesne filmove, dokumentarne filmove i koreografije za kazališne predstave. Kao plesač, Henrik Kaalund dokazao se i u baletnim predstavama i u produkcijama suvremenog plesa.Uz to što pleše, koreografira i bavi se videom i filmom, Henrik je skladao i glazbu za niz svojih predstava. Dobitnik je brojnih nagrada na uvaženim koreografskim natjecanjima, kao što je ono u Burgosu, Španjolska, Leipzigu ili Hannoveru, i na filmskim festivalima.

www.kaalund.net

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Istarska županija Ministarstvo kulture RH Istarska županija Općina Svetvinčenat Ambasada Španjolske
TelepART The Arts Council of Uusimaa Wallonie-Bruxelles International Kultura nova Hrvatska turistička zajednica
TZ Istarske županije Geoing Perinić Sistemi
Medijski pokrovitelji
Jutarnji list Glas Istre Radio Istra Radio Kastav Labin
Donatori
Radenska