logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
10 MINUTA: ISTOČNO
26.07.2010.

10 MINUTA: ISTOČNO

Predstava 10 minuta: Istočno sastoji se od koreografskih vinjeta temeljenih na pojmu vremena. 10 minuta: Istočno gradi svoju izvornost cjelokupnom umjetničkom nakanom koja reagira na zemljopisni kontekst koji se stalno mijenja i logiku njegove razmjene i suradnje.
U ovoj međunarodnoj koprodukciji pod kapom EN KNAP-a, 5 istaknutih autora na području suvremenog plesa i kazališta: Csaba Horvath, Snježana Abramović-Milković, Edward Clug, Matjaž Berger i Iztok Kovač, uz pomoć plesača EnKnapGroup: Gyula Cserepes, Luke Dunne, Katja Legin, Lada Petrovski, Ana Štefanec s Renanom Oliveirom kao gostom, iz svog vlastitog iskustva razmišljaju o dimenziji vremena.
Nadahnuće za ovaj projekt bio je filmski projekt 10 minuta stariji, koji predstavlja omnibus kratkih filmova istaknutih svjetskih redatelja. Iz istog tog izvora, ali koristeći kazališne postupke, 5 različitih autora, s različitim kognitivnim pristupom, različitom geografijom i različitim plesnim praksama, nude svoje vlastito viđenje prirode vremena u koreografijama u trajanju od točno deset minuta. Na taj način nastaju određene nove ideje stvaranjem djela prema promjenjivim formama i formatima, ali u istom vremenskom i radnom okviru. Krajnja produkcija mogla bi se smatrati i zrcalom susreta autora i izvođačke ekipe En Knap kompanije.Njihove jedinstvene i osobne perspektive ujedinjene su izvornom reakcijom slovenskog skladatelja Drage Ivanuša, dizajnera svjetla Jake Šimenca i kostimografa Alana Hranitelja, što daje specifičnu dramaturšku nit krajoliku različitih pristupa i viđenja vremena.

autori: Snježana Abramović-Milković (Hrvatska), Matjaž Berger (Slovenija), Edward Clug (Slovenija), Laszlo Hudi (Mađarska) i Iztok Kovač (Slovenija)
plesači: Gyula Cserepes, Luke Dunne, Katja Legin, Lada Petrovski, Ana Štefanec i Renan Oliveira
glazba: Mitja Vrhovnik Smrekar, Drago Ivanuša
kostimi: Alan Hranitelj
dizajn svjetla: Jaka Šimenc
dizajn svjetla za Matjaža Bergera: Simon Žižek
dramaturg za Snježanu Abramović -Milković: Saša Božić
producenti: EN-KNAP
koproducenti: ZPA Zagreb, SNG Maribor, APT Novo mesto, Workshop Fundation Budapest
Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Slovenija, Grada Ljubljane i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba


« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Istarska županija Ministarstvo kulture RH Istarska županija Općina Svetvinčenat Ambasada Španjolske
TelepART The Arts Council of Uusimaa Wallonie-Bruxelles International Kultura nova Hrvatska turistička zajednica
TZ Istarske županije Geoing Perinić Sistemi
Medijski pokrovitelji
Jutarnji list Glas Istre Radio Istra Radio Kastav Labin
Donatori
Radenska